O NOCI KOSTELŮ v kostelíku sv. jAKUBA

25.05.2014 11:08

Bylo to poprvé co jsme se zapojili do této mezinárodní akce. Připravený program a hlavně návštěvnost ovlivnilo deštivé počasí celého večera. Přesto počet 78 návštěvníků je úspěch, i když místních, kromě pořadatelů bylo jen několik. Velmi hezkým uvítáním každého návštěvníka, bylo předání svíčky, kterou pak zapálenou položil na kamenný schod před oltářem. Světlo svíček provázelo celý program. Uvodní slovo bylo zamyšlením na rolí kostelů a křesťanství v historii lidstva. Kostelík sv. Jakuba od 12. století pamatuje dobré i zlé co potkalo těch více jak 30 generací našich předků, kteří o kostel pečovali a nacházeli v něm útěchu, poučení, odpuštění a radost.

Koncert Lenky Chalupové, Evy Cykrytové a Miroslava Svobody byl nádherný a ti, kteří vydrželi v kostelíku  do 21. hodiny si jej mohli vyslechnout podruhé. 

Velmi hezlé a zasvěcené vyprávění pana Miroslava Šmída o románských freskách bylo sledováno návštěvníky velmi pozorně a při něm jsme si uvědomili, jak vzácnou kulturní památkou se kostelík sv. Jakuba 

Připravené občerstvení bylo pro návštěvníky příjemným překvapením. Poslední návštěvníci přišli ve 23. hodin.

Díky všem, kteří se do NOCI KOSTELŮ zapojili, pomohli s přípravou a přes nepřízeň počasí přišli. 

Fotografie si můžete prohlédnout : podlesakovi.rajce.net/NOC_KOSTELU_2014_Kostel_sv._Jakuba_Stribrna_Skalice

 

Nashledanou za rok.

—————

Zpět