12. ÚNOR 2018

11.02.2018 23:50

 

KALENDARIUM

 

Události 12. února

 

Česko

  • 1784 – Spojením čtyř samostatných královských měst (Staré Město, Nové Město, Malá Strana, Hradčany) vzniklo Královské hlavní město Praha.
  • 1911 – V Těšíně (dnes Český Těšín a Cieszyn) byl zahájen provoz elektrické tramvaje.

Svět

  • 1541 – Bylo založeno město Santiago de Chile.
  • 1938 – Mezi Německem a Rakouskem byla podepsána smlouva Berchtesgadener Abkommen.
  • 1941 – Generálporučík Erwin Rommel převzal v Libyi velení Afrikakorpsu.
  • 1942 – Německým bitevním lodím Scharnhorst, Gneisenau a těžkému křižníku Prinz Eugen se podařilo proplout z Brestu, přes kanál La Manche, do Severního moře.
  • 1944 – Admirál Wilhelm Canaris byl odvolán z čela abwehru.
  • 1950 – Albert Einstein varoval v televizním vystoupení před výrobou vodíkové bomby, kterou požadoval americký prezident Harry S. Truman.
  • 1961 – Odstartovala Veněra 1 – první sonda k cizí planetě.

 

Narozeni 12. února

 

Česko

Břetislav Bakala (12. února 1897 Fryšták – 1. dubna 1958 Brno)

Byl český dirigent a hudební skladatel. Po studiu na gymnáziu v Kroměříži a Brně byl přijat na brněnskou Varhanickou školu do třídy Leoše Janáčka, u něhož později studoval i skladbu na Mistrovské škole. S malou přestávkou v roce 1925 kdy byl varhaníkem katedrály ve Philadelphii, působil nepřetržitě řadu let u Národního divadla v Brně.  Od roku 1926 byl jmenován dirigentem Orchestru československého rozhlasu a dvanáct let poté se stal zakladatelem Symfonického orchestru v Brně, pozdější Státní filharmonie Brno. Břetislav Bakala byl oddaný Janáčkův žák, který velkou část jeho skladeb nahrál na gramofonové desky a taktéž fundovaně prováděl jejich úpravy. Je též autorem mnoha klavírních výtahů, ale i několika vlastních skladeb vycházejících z odkazu Leoše Janáčka, Josefa Suka a Vítězslava Nováka.

 

Svět

Georges Joseph Christian Simenon (13. února 1903 Lutych - 4. září 1989)

Byl belgický spisovatel detektivních a psychologických románů. Tvůrce komisaře Maigreta.Kvůli otcově vážné nemoci nedokončil středoškolská studia a začal pracovat jako cukrářský učeň, příručí vknihkupectví a v 16 letech jako novinář v místních novinách. V roce 1923 odešel do Paříže, kde začal psát do deníku Le Matin. Deset let zde psal pod různými pseudonymy velké množství sešitových románů.   Nejprve psal psychologické romány, později v roce 1930 začal psát také detektivní romány s hlavní postavou komisaře Maigreta. Často cestoval, po válce žil v Kanadě a v USA, ve Francii a veŠvýcarsku. Napsal více než 200 románů a 150 kratších povídek. Jeho romány byly překládány do mnoha jazyků světa a desítky z nich byly zfilmovány. Pouze postavu komisaře Maigreta ztvárnilo po celém světě postupně nejméně 29 filmových a televizních herců, tři z nich ve třech rozsáhlých televizních seriálech, snad nejznámější z nich byl francouzský herec Jean Gabin, který si tuto postavu zahrál ve třech celovečerních hraných filmech.

 

Zemřeli 12. února

 

Česko

Josef Havel (10. března 1930 Hlavňov - 12. února 2008 Tábor)

 Byl český zahradnický odborník, uznávaný pěstitel a šlechtitel růží. Narodil se v malé obci Hlavňov u Soběslavi v rodině malého sedláka. Vyučil se zahradníkem v Tučapech v zámeckém zahradnictví a vědomosti získal také v pokračovací škole v táborské Botanické zahradě. Začal a sedm let pracoval v růžařské a ovocné školce v Milevsku V padesátých letech 20. století uviděl na zájezdu do Lidic růže z Anglie; koupil si jejich rouby a začal se růžím intenzivně věnovat. Pracoval v JZD Budislav a Tučapy, založil růžařskou školku v Budislavi; po mnoha žádostech a urgencích získal povolení sám pěstovat růže. Na vlastních polích naškolkoval tisíce podnoží. Práce přerušilo rozhodnutí, že soukromé pole musí dát do užívání JZD 

Šlechtění a pěstování růží se věnoval více než 50 let. Obesílal světové soutěže – např. v Římě, Buenos Aires, Kodani, Paříži, New Orleansu, Ženevě  Oceněné na přehlídkách růží:

  • „Cantilena Bohemica“ – růžově červená , za kterou získal zlatou medaili 1981 v Erfurtu a stříbro 1984 v Baden-Badenu;
  • „Nette Ingeborg“ – krémová do žluta, zlatou 1995 v Římě, stříbrnou 1994 ve Francii a zlatou 2003 ve Vídni;
  • „Nette Rosemarie“ – krémová do růžova, zlatou 2000 v Římě;
  • „Cantilena Slovenica“ – světle růžová, stříbrnou 2003 v Ženevě.

 

Svět

Lazzaro Spallanzani (10. ledna 1729 Scandiano, Itálie – 12. února 1799 Pavia)

byl italský katolický kněz, biolog a psycholog, který přispěl k rozvoji experimentálního výzkumu tělesných funkcí a reprodukci zvířat. Studoval též navigaci netopýrů v totální tmě. Jeho studie dopomohla k objevení echolokace. Spallanzani tvrdil, že netopýři v šeru vysílají zvuk, který přijímají ušima. Také v roce 1765 vyvrátil Aristotelovu teorii samoplození. Byl také provní, kdo experimentoval s oplodněním in vitro a jako první vědec provedl umělé oplodnění u feny.  

—————

Zpět