Benefiční koncert - 14.5.2011 v kostelíku sv. Jakuba. Představujeme účinkující a program koncertu

13.05.2011 21:36

OS pro vás zorganizovalo další koncert hudební agentury TANJA CLASSICAL MUSIC AGENCI,  v podání nadějných mladých umělců. Přijďte si poslechnout krásnou hudbu do příjemného a akusticky skvělého prostředí  kulturní památky ze 12. století - románského kostelíka sv. Jakuba v Rovné a zároveň podpořit opravu jeho historických varhan z 18. století.

Všichni jste srdečně vítáni, čeká vás pěkný hudební zážitek!

 

 

 

                                                             

  Na koncertě se představí

 

 

Terezie Švarcová - soprán

Na Pražské konzervatoři vystudovala zpěv u J. Krásové a skladbu u E. Douši. Již během studií vystoupila s Komorním orchestrem pražského Národního divadla v Německu a začala svou divadelní dráhu v Městském divadle Karlovy Vary jako Adéla (Netopýr), Lisa (Hraběnka Marica) a Stázi (Čardášová princezna). Od roku 2004 byla pět let sólistkou Moravského divadla Olomouc, kde nyní působí jako host a kde nastudovala mj. roli Gildy (Rigoletto), Zuzanky (Figarova svatba), Mamzelle Nitouche, Manon, Julie (Romeo a Julie), Valencie (Veselá vdova), Terinky (Jakobín), Žínky, Kuchtíka (Rusalka), Constance (Dialogy karmelitek) ad. Hostuje ve Slezském divadle Opava a Divadle F. X. Šaldy v Liberci.Koncertovala v Itálii (Řím, Florencie, Mantova, Lago di Garda), na Slovensku (Bratislava, Trnava, Nitra), pravidelně vystupuje na operních a operetních koncertech v Německu a Rakousku (Mnichov, Berlín, Bad Reichenhall, Seefeld, Oberstdorf aj.) Jako koncertní pěvkyně se zaměřuje též na duchovní hudbu baroka a klasicismu, písňovou tvorbu (Schumann, Strauss) a hudbu 20. a 21. století. Spolupracuje s Mezinárodním pěveckým centrem Antonína Dvořáka v Karlových Varech, pod jehož záštitou účinkuje v koncertních pořadech věnovaných A. Dvořákovi a B. Smetanovi.Na Mezinárodní konzervatoři v Praze působí jako pedagog italštiny pro zpěváky a vyučuje rovněž zpěv na hudebně – dramatickém oddělení.

 

Michaela Malá - klavír

Začala hrát na klavír v pěti letech, nejprve tento nástroj studovala klavír na Hudební škole hlavního města Prahy u prof. Růženy Učňové a poté na Gymnáziu Jana Nerudy s hudebním zaměřením u stejné pedagožky. Své hudební vzdělání zakončila studiem a absolutoriem na AMU v Praze ve třídě prof. Ivana Klánského v roce 2010. V roce 2006/7 byla na stáži ve Švýcarském Lucernu, kde se zabývala studiem sólové i komorní hry. Během studia se jí dostalo příležitosti strávit Koncertovala v tuzemsku i v zahraničí (Milano, Lucemburk, Berlín), nahrávala pro rozhlas i televizi, je laureátkou mnoha klavírních soutěží ( např. Prague Junior Note, Virtuosi per musica di pianoforte v Ústí nad Labem, mezinárodní soutěž v Kyjevě, Amadeus Brno). Díky své hudební pohotovosti se nyní se kromě sólové kariéry věnuje i spolupráci s různými interprety jiných oborů.

 

 

 

Matěj Freml - kytara

Začal hrát na kyatru u svého otce Jiřího Fremla na ZUŠ ve Zruči nad Sázavou. V letech 1996 - 2002 studoval Gymnázium Jana Nerudy s hudebním zaměřením v Praze ve třídě Václava Kučery, poté Konzervatoř v Pardubicích, kde absolvoval u Petra Saidla. Ve stejném roce nastoupil jako první student do kytarové třídy prof. Martina Myslivečka a doc. Mgr. Vladislava Bláhy na Janáčkově akademii múzických umění v Brně. V  roce 2007/2008 byl na stáži na Hochschule für Musik Franz Listz v německém Weimaru ve třídě Prof. Thomase Müller-Peringa. V roce 2009 dokončil magisterské studium na JAMU v Brně, kde nyní pokračuje ve studiu doktorandském pod vedením doc. Barbary Willi, PhD. Zároveň studuje komorní hudbu v programu Aufbau B s Patrickem Vacíkem na Hochschule für Musik Franz Listz ve Weimaru u Prof. Thomase Müller-Peringa.

Během svého hudebního života se Matěj Freml zúčastnil mnoha mezinárodních soutěží, kde získal řadu významných ocenění (Kutná Hora”, Bělehrad,Rust, Gorizia,Bratislava, Split, a další).

Jako sólista i komorní hráč koncertuje po celé České republice i v zahraničí a je zván na kytarové festivaly a v poslední době i do porot kytarových soutěží.

 

 

 

 

 

Daniel Klánský - basbaryton

Daniel Klánský pochází z hudební rodiny, v dětství hrál na housle, na klavír a zpíval ve sboru, ale projevoval se všestranně i v jiných uměleckých oborech – několikrát získal první ceny na výtvarných soutěžích a literárních soutěžích – např.v roce 2009 získal mezi stovkou literárních prací studentů středních škol třetí cenu na soutěži Jeden svět za povídku s tématem Znárodněno. Navštěvoval také od dětství dramatický kroužek Ljuby Fuchsové, zahrál si v seriálu ČT Josef a Li a po ukončení deváté třídy se chtěl profesionálně věnovat herectví. Daniela po všech stránkách ovlivnil několikatýdenní pobyt v Austrálii, na Novém Zélandě a v Tasmánii, který samostatně absolvoval v necelých čtrnácti letech. Zvažoval tehdy i myšlenku studia práv a diplomacie.

Nakonec zvítězila hudba. Po roce soukromé pěvecké přípravy se Daniel stal posluchačem pěveckého oddělení Mezinárodní konzervatoře Praha, kde nyní studuje ve třídě prof. Daniela Prokeše. Byl také členem Dětské opery Praha. Věnuje se i jazzu a jiným hudebním směrům, s nimiž koncertoval v roce 2010 po Evropě ( Milano, Florencie, Impruneta), skládá básně, hudbu i texty k písním. Má za sebou řadu pódiových koncertních zkušeností, představil se i jako sólista v několika provedeních Rybovy České mše vánoční. Jeho posledním významným úspěchem je druhá cena na mezinárodní Duškově pěvecké soutěži, která proběhla v Praze letos v březnu. Jeho repertoár je složen hlavně z děl W. A. Mozarta a českých písní.

 

 

 

 

 

 

Ondřej Lébr - housle

kromě absolutoria Pražské konzervatoře a HAMU v Praze dokončil díky významné stipendijní podpoře „Nadace Václava a Dagmar Havlových VIZE 97“ v letech 2000 – 2005 postgraduální a prestižní mistrovské studium na drážďanské Hochschule für Musik Carl Maria von Webera ve třídě Prof. Ivana Ženatého.

Koncertuje v tuzemsku i v zahraničí, pro vydavatelské společnosti v USA ( M.M.C., Parma Records ) pravidelně natáčí CD s houslovými koncerty a komorní tvorbou soudobých amerických autorů. Tyto nahrávky jsou vysoce hodnoceny odbornou kritikou v USA a distribuovány prestižní společností Naxos. Ondřej Lébr jako sólista spolupracoval s mnoha významnými orchestry, spolupracuje s Českým rozhlasem i s Českou televizí, představil se jako partner Václava Hudečka s barokními koncerty pro dvoje housle a orchestr. V roce 2008 vyšla v jeho revizi a interpretaci ojedinělá notová publikace „ J.F. Mazas - Études spéciales op.36/1 s dokomponovaným hlasem druhých houslí Josefa Micky pro dvoje housle, na níž se s Ondřejem Lébrem kromě čtyřech mladých houslistů podílí i legendární a slavný český houslista Josef Suk.

Pravidelně spolupracuje s Českým rozhlasem. V roce 2010 založil duo s kytaristou Matějem Fremlem. O. Lébr hraje na vzácný nástroj z dílny italského mistra Giacomo Saltenariho z roku 1880.

 

 

Program benefičního koncertu

Kostel sv. Jakuba Většího v Rovné

dne 14.5 2011 v 18.00 hod.

 

 

N. Paganini: Sonata a moll č.1 pro housle a kytaru (Z cyklu Centone di sonate)

Introduzione

Allegro maestoso. Tempo di marcia

Rondoncino

 

Ondřej Lébr, Matěj Freml

 

W. A. Mozart : Cavatina Figara z opery Figarova svatba

 

Daniel Klánský, Michaela Malá

 

 

W. A. Mozart: Duet Papagena a Paminy z opery Kouzelná flétna

 

Terezie Švarcová, Daniel Klánský

Michaela Malá

 

A . Dvořák : Romantické kusy op. 75

I. Allegro moderato

III. Allegro appassionato

 

Ondřej Lébr, Michaela Malá

 

W. A. Mozart : Arie Paminy z opery Kouzelná flétna

 

Terezie Švarcová , Michaela Malá

 

 

W. A. Mozart: Duet Figara a Zuzanky z opery Figarova svatba

 

Terezie Švarcová, Daniel Klánský

Michaela Malá

 

 

I. Albéniz : Asturias (Leyenda)

 

Matěj Freml

 

A. Piazzolla : Historie Tanga ( výběr)

Ondřej Lébr, Matěj Freml

 

 

Výtěžek koncertu bude použit na druhou etapu opravy varhan v kostele

sv. Jakuba v Rovné.

 

 

Krásný hudební zážitek přeje Občanské sdružení pro ochranu přírody, krajiny a rozvoj zdravého kulturně společenského života stříbrnoskalicka

 

 

           

 

 

 

 

 

—————

Zpět