Budou ještě vůbec ve Skalici za 10 let sokolky a sokolové?

27.03.2010 17:18

    

Tahle otázka jakoby visela v vzduchu při valné hromadě naší TJ Sokol, která se konala v pátek 26. března v místní sokolovně. Věkový průměr účastníků byl určitě více jak 60 let a nejstarší sestra sokolka paní Šafrová oslaví letos v září neskutečné 90. narozeniny.

Přesto, že má dnes již trochu potíže s chůzí, tak na valnou hromadu přišla a s hrdostí v hlase se přiznala, že do naší sokolovny chodila cvičit už od svých 4 let a také poděkovala za to, že je zájem sokolovnu udržovat a opravovat.

    Když, se ale potom nenašel nikdo, kdo by byl ochoten dělat starostu TJ Sokol, tak nám z toho bylo smutno. Důvod ? Nemáme aktivní sokoly v řadách mladých lidí a střední generaci.

Proč ? Inu pěstování vztahu k tělovýchově a sportu, rozvoj soutěživého ducha má začínat hlavně ve škole. A to nejen v hodinách tělocviku, ale také v různých kroužcích po vyučování. My dříve narození si pamatujeme, že právě učitelé  na vesnicích pomáhali v sokole, připravovali akademie, vystoupení na sokolské slety a později i spartakiády. A dnes? Učitele naší školy nevidíme na žádné sportovní či kulturní akci, pořádané právě místní TJ Sokol. Také na valnou hromadu nikdo ze ZŠ nepřišel přesto, že byli pozváni.

Je pravda, že místní škola nemá vlastní tělocvičnu a využívá  pro tělesnou výchovu právě sokolovnu. Přesuny žáků a učitelů do sokolovny a zpět,  těch asi 150 m znamenají jisté potíže zejména v zimě a při špatném počasí. O to však více by měl být zájem na spolupráci .

Sokolovna, která  má do svého stoletého jubilea ještě nějakých 11 let. Je stále ještě vytápěna neekonomickými hladovými kamny, často není dostatek suchého dřeva. Chybí odpovídající šatny, sprchy a sociální zařízení . Takové prostředí dnes nemotivuje  děti  přijít si zacvičit i ve volném čase.

A tak odpověď na úvodní otázku bude souviset s tím, zda se nejen TJ Sokol, ale celé obci podaří připravit a realizovat komplexní rekonstrukci sokolovny tak, aby byla důstojným stánkem mnoha sportů a vhodným objektem pro pořádání kulturních akcí a spolkové činnosti. A dětem od malička musíme v rodinách, v předškolních a školních zařízeních  opakovat ono sokolské :

„ V ZDRAVÉM  TĚLE ZDRAVÝ DUCH. „ a  také  „ PAŽE TUŽ , VLASTI SLUŽ“

 

—————

Zpět