Jak pokračují práce na restaurování varhan z kostelíku sv. Jakuba?

08.03.2011 09:04

Zeptali jsme se.

Dobrý večer pane Poláček,
chtěl jsem se zeptat jak pokračují práce na rekonstrukci varhan a kdy asi bude hotová I. etapa prací. Protoľe chceme připravit finanční prostředky také pro druhou etapu, aby mohla plynule navázat na tu první, potřebujeme tak trochu termínovaný návrh.
Díky za zprávu
S pozdravem

M. Podlešák 

A zde je odpověď:

 

Dobrý den, pokračujeme podle předpokladů, všechno je rozříděno, prokonzultováno s p. Svobodou, díly jsou vyčištěny, radiačně ozářeny, hřídelová deska je opravena, doplněna replikami chybějících částí, původní píšťaly jsou petrifikovány a nyní se na jejich opravách ještě stále pracuje, po oměření dřev. píšťal byly zpracovány menzury, podle kterých byly vyrobeny prakticky všechny chybějící dřev, píšťaly, ty teď jsou před dokončením. Klaviatura má opravený rám i s vodícími kolíky, jednotlivé klávesy jsou opraveny, zničené části vysazeny, prohnuté nosné části vyrovnány klínováním, pokroucené znovu zavěšeny ve srovnaných polohách, také oprava a tmelení čel kláves, dále provedena petrifikace jednotlivých kláves, nařezání nového potahu ze švestky, tak.jak byl původní materiál. Teď se bude potah pasovat na jednotlivé klávešsy.
Vzdušnice je ošetřena, rozebrána a momentálně se na ní také dále pracuje, také jsou ventily opraveny, nově okoženy, péra vyrobena nová z osteofixu, atd.. To je stručný přehled, je to veliký objem prací a domluvený rozsah bude koncem 1.čtvrtletí hotov, ještě vám dám vědět.., promiňte, ani jsem neměl čas vám referovat, dělám každý den do noci... Brzy se začnu zabývat tím, jaký bude  postup v dalším čase, zatím se neznepokojujte, my plynule navazujeme s pracemi, které jsou v ten který čas nejvhodnější, někdy tak trochu i mimo plánovaný postup, realita si někdy žádá, že je vhodnější úkony přehodit, ale i to jsem prokonzultovával s p. Svobodou a on souhlasil. Takže koncem měsíce se ještě domluvíme na dalších časech i financích, zatím pozdravuji,

Martin Poláček

—————

Zpět