Jaký byl rok 2016

01.01.2017 13:39

Co jsme v roce 2016 jsme plánovali uskutečnit, a co se nám povedlo:

 

Letošní, již třetí  Noc kostelů v kostele sv. Jakuba Většího se velmi vydařila. Nejen proto, že se jí celkem zůčastnilo 68 návštěvníků, ale také proto, že velká část z nich přišla krátce po 18cté hodině a vydržela až do půl jedenácté. Koncert Martiny Kuchařové byl krásný. Její manžel jí doprovázel na kytaru a zkusil to i na varhany. O přestávce mezi koncerty si mohli účastníci prohlédnout varhany a ti odvážní se vypravili i do věže podívat se na nový zvon. Druhý koncert pana Luboše Malého byl ukázkou virtuosní hry na kytaru se zasvěceným výkladem o původu skladeb a skladatelích. Po druhé přestávce si účastníci poslechni výklad pana Miroslava Šmída o historii kostela a románských freskách. Rozloučení s Nocí kostelů bylo zapálení svíčky za splnění přání návštěvníků.
 

Pořádání koncertů

„Stříbrnoskalické hudební léto“. V jeho rámci se uskutečnily 4 koncerty:

  • Smyčcové kvarteto ARCO,

  • Varhanní koncert Pavla Černého.

  • Kytarové duo Taťána Klánská a Pavel Steffal.

  • Violocellové duo Ivan Vokáč a Petr Nouzovský.                                            

Podzimní koncert 19.11. 2016: Smyčcové kvarteto ARCO se uskutečnil v sále Agentury BMA na náměstí

 

Adventní koncert tria MUSICA DOLCE VITA 3.12.2016 se rovněž uskutečnil v sále Agentury BMA na náměstí
 

Adventní koncert 18.12.2016 Martina Kuchařová a Linda Winterová byl v kostele s. Jakuba Většího a byl krásnou tečkou za celým rokem 2016.

 

Náklady na koncerty 2016 byly 48.433 Kč. Z obecního grantu jsme dostali částku 47.000 Kč. Bez této pomoci bychom nemohli koncerty pořádat. Poděkování tedy patří zastupitelstvu obce Stříbrná Skalice.

Fotografie z koncertů 2016 uvidíte na https://goo.gl/photos/qiXtmD5WQnRRJCB76

 

Také v tomto roce jsme se věnovali turistům, kteří mají zájem o prohlídku kostela sv. Jakuba s výkladem. Zájem turistů o návštěvu kostela sv. Jakuba s výkladem je stále dosti velký. Vždyť do kostelíčkové kasičky přispěli částkou 5.864 Kč.

 

Prostřednictvím našich internetových stránek denně informujeme o všech našich aktivitách. Naše internetové stránky navštívilo 55 548 lidí. Je to 19.8 % více jak v roce 2015. Máme z toho radost.

                                                                          

Uspořádali jsme výstavu fotografií z akcí našeho spolku a které pořídil pan Václav Farajzl. Z jeho fotografií jsme pořídili fotoknihu, která připomíná den požehnání zvonu „Svatý Jakub Větší “kardinálem Dominikem Dukou a instalace nového zvonu. Mimořádně povedené dílo jsme věnovali stříbrnoskalické knihovně a obci Stříbrná Skalice. Náklady celkem 6.325 Kč

 

V roce 2016 jsme provedli restaurování původního zvonu( umíráčku) z kostela sv. Jakuba z roku 1761 a jeho novou instalaci ve věži. Poděkování patří místnímu kováři panu Skalovi, který zhotovil pro zvon nové srdce. Zařídili jsme také opravu střechy kostela v místech kde zatékalo. Truhlářské práce ve věži byly provedeny za 15.000 Kč

—————

Zpět