TŘETÍ KONCERT - SOBOTA 3. ZÁŘÍ 2016 - KOSTEL SV. JAKUBA 16.HOD.

22.08.2016 21:45

ÚČINKUJÍCÍ:

Taťána Klánská vystudovala hru na klasickou kytaru na Pražské konzervatoři ve třídách pedagogů Jiřího Jirmala a Arnošta Sádlíka. Na začátku osmdesátých let, také i díky svým znalostem francouzštiny, měla třikrát možnost se aktivně účastnit čtyřtýdenních letních kytarových kurzů ve francouzské Nice u významného a mezinárodně uznávaného prof. Alexandra Lagoyi.

Po absolutoriu se věnovala koncertní činnosti a začala pedagogicky působit na základních uměleckých školách. Mezi lety 1989 až 1999 byla její hlavní pracovní náplní výchova dvou synů. Poté se vrátila k pedagogické činnosti, ale působila i literárně - její fejetony se objevovaly v Lidových novinách v rubrice Poslední slovo. Spolupracovala se stanicí Vltava ČRo 3 na přípravě pořadů pro děti a mládež.

Založila celostátní soutěž ve hře na klasickou kytaru PRAGuitarra Clássica, jejíž první ročník proběhl velmi úspěšně a za velkého zájmu v březnu 2010.

Taťána Klánská pravidelně zasedá v porotách kytarových soutěží. V červnu 2013 se představila na kytarovém festivalu OpenGuitar s přednáškou o výuce nejmenších žáků dle školy polské pedagožky Tatiany Stachak. Na jaře 2014 byla jmenována krajskou metodičkou.

Od roku 2003 vyučuje hře na kytaru na Gymnáziu a Hudební škole hl. města Prahy a nově od září 2015 i v ZUŠ Říčany.

 

Pavel Steffal studoval kytaru na Konzervatoři v Plzni ve třídě profesorů Lubomíra Brabce, Zdeňky Holé a Jaroslava Kormundy.

Již během studia se věnoval kromě klasické kytary i jiným hudebním žánrům. Je dvojnásobným držitelem porty, vystupoval v pořadech České televize a pořídil celou řadu rozhlasových nahrávek. V roce 1997 vydal s Petrem Fialou CD s nahrávkami barokních kytarových duet, na které navázal albem Guitar Jewels.

Pavel Steffal je rovněž autorem a iniciátorem komorního festivalu kytarových duet Na dvanácti strunách, jehož první ročník se uskutečnil v červnu roku 2007 v Českých Budějovicích. Od roku 2000 je členem Kytarového dua Steffal a Kümmel. V jejich podání můžeme slyšet skladby pro dvě kytary z období renesance až po současnost, které se na koncertních podiích příliš často neobjevují. V roce 2007 vydali  CD „Baroque Guitar Strings“, které navazuje na předchozí CD tohoto kytarového dua, Concert of the Guitar Duets a Music on Twelve Strings.

V současné době vyučuje na Konzervatoři v Českých Budějovicích a ve stejném městě působí jako ředitel ZUŠ. Jeho žáci se pravidelně a s úspěchem zúčastňují tuzemských i mezinárodních soutěží.

—————

Zpět